Ste tudi vi z nami pisali zgodovino poletov v Planici?

17. 3. 2015

Že  46 let podpiramo tradicionalne planiške skoke. Naš oglas z dečkom, ki s svoje mize pristane na postelji, je postal že skoraj obvezna napoved dogodkov v dolini pod Poncami, kjer prizorišče krasi tudi naš logotip v izteku skakalnice.  Po vseh letih  sodelovanja pa smo najbolj  ponosni na generacije mladih iz vse Slovenije, ki jih vsako pomlad pripeljemo na ogled tekmovanj in jim tako omogočimo biti del nepozabnega doživetja tega čudovitega športnega praznika.

Ljudje smo tisti, ki ustvarjamo zgodovino. Ivan Rožman in Stanko Bloudek, konstruktorja Bloudkove velikanke, brata Lado in Janez Gorišek z izgradnjo letalnice bratov Gorišek, Sepp Bradl, Robert Kranjec, Adam Malysz ali Peter Prevc – vsak je po svoje zaznamoval Planico. Tudi vsak izmed obiskovalcev, mi in otroci, ki vsako leto navijajo za svoje junake in se veselijo njihovih izjemnih dosežkov, so neločljivo povezani z uspehi in dogajanjem v dolini pod Poncami. Zato si na kratko poglejmo, kako smo skozi leta spremljali in soustvarjali Planico.

 

Pravijo, da v Planici nič ni nemogoče, saj je bila prizorišče prvega poleta človeka na smučeh čez 100 metrov. Takole so dogodek opisali v časniku Jutro leta 1936: »V rdečem puloverju švigne kot podlasica po strmini, s počepi povečava strmino, kakor krogla iz topa švigne z mosta, da smo skoraj v strahu, divno zaplava nad strmino in krasno krili z rokami. Zdi se nam, da skoka ne bo nikoli konec, naposled obstane in gladko izvozi. Vsi slutimo, vsi vemo in vidimo, da je okrog 100 ali celo več metrov. Res nam merilci pokažejo, da je 100 m in zvočnik nam potrdi, da je celo 101 meter. Val razburjenja in presenečenja na sodniškem stolpu, orkan navdušenja med publiko, Avstrijci se objemajo in poljubljajo od navdušenja. Imamo nov najdaljši skok na svetu! Planiška skakalnica je upravičila svoj sloves, da je prva in najboljša na svetu.« Številni svetovni rekordi in prvi polet čez 200 m so kasneje primat Planice na svetovnem smučarskem zemljevidu še utrdili in tudi nas spodbujali, da upravičujemo svoj sloves ter se trudimo biti še boljši.

 

S Planico smo tudi v Zavarovalnici Triglav vsako leto šli korak dlje. Tako smo leta 1989 v našem internem glasilu Obzornik zapisali: »Za letošnjo Planico smo storili še več: pripeljali smo tisoč otrok iz osnovnih šol iz vseh krajev Slovenije. Tako so bili prisrčni v Kekčevih klobukih, pisani v preprosti otroški vnemi in veseli, kot le otroci znajo, ko jim odrasli ponudimo kaj novega, zanimivega.«

 

Skozi leta smo zaradi izjemnega navdušenja s projektom nadaljevali in uživali v dobri volji, ki so jo ustvarili otroci. Akcija, ki smo jo poimenovali »Zvesti Planici« je tako postala eden najbolj tradicionalnih projektov v Sloveniji. Ocenjujemo, da smo od začetka do danes v Planico prepeljali že skoraj 80.000 slovenskih osnovnošolcev. Tako smo ugotovili, da smo v vsem tem obdobju ta dogodek delili s številnimi generacijami Slovencev, zato smo ga leta 2008 poimenovali Triglav generacije v Planici. Če smo začeli le z nekaj avtobusi, smo samo lani v Planico s približno 60 avtobusi peljali več kot 3.000 mladih navijačev in njihovih spremljevalcev.

 

Dan otrok v Planici ima več kot 30 letno tradicijo in je vsako leto doživetje, polno energije, veselja in iskrivosti. Zavarovalnica Triglav tako že vrsto let podpira športni duh pri najmlajših, spodbuja zdrav način življenja in otrokom iz različnih socialnih okolij omogoča nepozabno doživetje. Tako ostajamo zvesti tradiciji pod sloganom Triglav generacije v Planici. Otrokom želimo pokazati, da šport navdušuje, združuje, ustvarja pozitivno energijo in nepozabne trenutke.

Deli povezavo na:
Share on Google+