Izkušnja rekordnega poleta z Oculus Riftom

17. 3. 2015

Letos bomo ljubiteljem smučarskih skokov omogočili edinstveno izkušnjo – simulacijo skokov v virtualni resničnosti.

 

Vodilna naprava na področju virtualne resničnosti

Ustanovitelj projekta Oculus Rift, Palmer Lucky, je v želji po edinstvenem doživetju virtualne resničnosti pri igranju videoiger, izdelal prototip naprave, ko je bil star 19 let. Gre za tehnološko napredna očala, ki na videz spominjajo na smučarska očala. V letu 2012 je bil Oculus Rift uspešno lansiran na Kickstarterju, kjer je z lahkoto dosegel status najuspešnejšega projekta na tej platformi. Med splošno javnostjo pa je verjetno največ pozornosti požel februarja letos, ko ga je za 2 milijardi dolarjev odkupil Facebook, in kmalu po tem ustanovil svoj studio za filme virtualne realnosti, ki platformo razvija dalje. Čeprav je bila naprava sprva namenjena predvsem uporabi v okolju video iger, ji danes napovedujejo široko aplikativnost. Gre za trenutno vodilno napravo na področju virtualne resničnosti.

Prvi primer v Sloveniji

Sliši se neverjetno, kar sama izkušnja tudi je, saj gre za prvi primer simulacije skokov v virtualni resničnosti v Sloveniji. Platformo so tri mesece razvijali strokovnjaki iz podjetij ArtRebel 9 in Pristop, ki so se še posebej potrudili pri fiziki skoka in izkušnji (uporabnik se mora spustiti po naletu, odskočiti z odskočne mize, skočiti v doskok in doživeti sprejem v izteku). Da izkušnja poteka tekoče in pristno, pa skrbijo najzmogljivejši računalniki na trgu. Naprava ravno v pravi meri zmede ravnotežni sistem osebe, ki jo uporablja, saj pošilja dvomljive signale telesu, ki se ne giblje, in možganom, ki so prepričani, da uporabnik opravlja različne naloge v virtualni resničnosti. Med virtualnimi poleti tako nekaterim pogled v globino požene kri po celem telesu, med skoki zajemajo sapo in so prepričani, da skoke tudi dejansko izvajajo.

Najboljši način, da se spogledaš s Planico

Izkušnjo so preizkusili tudi slovenski skakalci, svetovni prvaki - Peter Prevc, Jurij Tepeš in Franci Petek, ki so nad poleti navdušeni. Prevc, dvakratni dobitnik olimpijske kolajne z iger v Sočiju 2014 in zmagovalec lanske zadnje tekme sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih  v Planici, je ob preizkusu 3D virtualne izkušnje smučarskih poletov dejal: »Zelo sem vesel, da se je končno naredil en velik korak naprej. Zdi se mi fino, da bi to poskusilo čim več ljudi, saj gre za enega najboljših načinov, da se pobližje spogledaš s Planiško letalnico

Si upate?

Izkušnjo rekordnega poleta z Oculus Riftom bo Zavarovalnica Triglav kot dolgoletni partner Smučarske zveze Slovenije omogočila ljubiteljem smučarskih skokov v Planici in v BTC Cityju. Vse, kar potrebujete za rekorden skok, je naglavni zaslon Oculus Rift. Izkušnja z virtualnimi 3D očali je trenutno daleč najboljši približek dejanskemu skoku na legendarnem prizorišču v dolini pod Poncami, kjer skakalci zaključijo tekmovalno sezono.

Če si upate, ste v soboto in nedeljo, 21. in 22. marca vabljeni loviti nov svetovni rekord v smučarskih skokih v nakupovalnem središču Citypark v Ljubljani.

 

Več o projektu Virtualni poleti Planica 2015

 

Že od nekdaj smo povezani z vrhunskim športom in več kot desetletje aktiven partner Smučarske zveze Slovenije, s katero uspešno in plodno sodeluje: kot zlati pokrovitelj nordijskih disciplin in sponzor biatlonske reprezentance. Poletom v Planici smo zvesti že 46 let (od leta 1969) in predstavljamo nepogrešljiv del vseslovenskega praznika v dolini pod Poncami.

 

Deli povezavo na:
Share on Google+