Gremo v Planico: Dobra priprava je ključ, da bo še bolj veselo

18. 3. 2015

Tradicionalne planiške skoke podpiramo že mnogo let, oglas z dečkom, ki s svoje mize pristane na postelji, pa je postal že skoraj obvezna napoved dogodkov v dolini pod Poncami. Kot za marsikoga je tudi za nas ta dogodek pravi športni praznik, najbolj ponosni pa smo, da lahko vsako leto v Planico pripeljemo več kot 3000 otrok.

 

 

Ker ne dvomimo, da si vsak vsaj enkrat želi smučarske skoke v Planici videti v živo, smo pripravili kratek vodič, da bo izkušnja kar najboljša.

Kako do Planice?

Organizatorji opozarjajo, da je v Planici letos veliko gradbišče, zato bo dostop težji. Priporočajo, da se tja odpravite z javnim prevozom. Ob tem je na mestu opozorilo, da se na pot odpravite dovolj zgodaj.

Z avtomobilom

Verjetno veste, kako se z avtom pride do Planice, a za vsak slučaj še enkrat: iz smeri Ljubljane peljite po avtocesti mimo Kranja, Radovljice, Lesc in Jesenic, nato pri Hrušici zapustite avtocesto na izvozu za Kranjsko Goro in se peljite do Rateč, nato pa zavijte levo na cesto proti Planici (več informacij na http://www.planica.si/Obiskovalci/Dostop-do-Planice). Če se odpravljate z avtom, si delite prevoz še s kom ali se komu pridružite in svoj avto pustite doma.

Z vlakom

V Planico se lahko odpravite tudi z vlakom. Letos bodo organizatorji kapacitete prevoza z vlakom še povečali, do Jesenic bo namreč vozilo pet posebnih vlakov, s katerimi bo ustvarjena brezplačna avtobusna povezava od Jesenic v Planico in nazaj. Poleg rednih vlakov bodo tako obiskovalcem v soboto na voljo trije posebni vlaki, v nedeljo pa dva. Če se boste odločili za prevoz z vlakom, ob nakupu vozovnice predložite tudi vstopnico za Planico, saj bo veljal 50-odstotni  popust na vozovnico iz kateregakoli kraja v Sloveniji (več informacij na http://www.planica.si/trajnostni-razvoj/z-vlakom-v-planico).

Z avtobusom ali peš

Organizatorji pozivajo ljudi, ki živijo v bližnjih naseljih, da se na prizorišče odpravijo peš. Iz območja Rateč se lahko v Planico odpravite po pripravljenih poteh, za kar boste porabili od 20 do 30 minut. Poskrbljeno bo tudi za krožne prevoze iz Kranjske Gore (vstopna mesta so na avtobusni postaji, pred osnovno šolo, pred SKB Banko), Podkorena (vstopna mesta so na avtobusni postaji in na Petrolu Podkoren) in Rateč (vstopna mesta so na krožnem križišču za Planico, v križišču Ledine, na Petrolu Rateče in na parkirišču Zelenci). Če bi se želeli tudi do Kranjske Gore odpraviti z avtobusom, lahko to storite z avtobusnim prevozom iz Ljubljane in drugih krajev na poti (več informacij na http://www.ap-ljubljana.si/).

Kje parkirati?

Če se boste v Planico odpravili z avtom, se pred odhodom pozanimajte o možnostih parkiranja. Parkirišč za osebna vozila je okrog 1200, a organizatorji svetujejo, da parkirate pred Planico in se na kraj prizorišča odpravite s krožnimi prevozi. Parkirišča so na voljo tudi izven Planice, po celotni trasi kolesarske poti od Italije proti Ledinam, od Kranjske Gore proti Ratečam in na vseh parkiriščih ob tej trasi.  Ob odhodu od doma upoštevajte tudi čas hoje od kraja parkiranja do prizorišča oziroma do postajališča krožnega prevoza.

Kaj obleči in obuti?

En izmed dejavnikov, ki običajno vplivajo na to, ali bo naša izkušnja dobra, je vreme. Nihče se ne počuti najboljše v mokrem in hladnem vremenu. Vendar, kot pravijo, »ni slabega vremena, so samo slaba oblačila«. V Planici je vreme lahko nepredvidljivo: če je sončno, je lahko zelo toplo, ko pa se sonce skrije, se lahko v trenutku ohladi. Zato je dobro, da se oblečete v več slojih in po potrebi vrhnja oblačila slečete. Priporočljivi so nepremočljivi zimski čevlji, saj je teren v Planici običajno blaten in moker. Blatni čevlji običajno nikomur ne povzročajo večjih preglavic, z mokrimi nogami pa lahko tvegate prehlad ali katero drugo bolezen. Zato ni odveč s sabo vzeti še en par nogavic, saj boste tako zagotovo ostali na suhem.

 

Okolica planiške velikanke po prenovi še ni urejena. Pričakujte blato in luže, zato poskrbite za ustrezno obutev.

Kaj še vzeti s sabo?

Nujna oprema je nahrbtnik ali večja torba, kamor lahko spravite oblačila, ki jih po potrebi slečete. Obvezna oprema v nahrbtniku so voda in prigrizki, ki vam bodo dali energijo za še bolj glasno navijanje, za vsak slučaj pa še kapa, rokavice, sončna očala in dežnik ali dežni plašč. Ne pozabite tudi na fotoaparat ali mobilni telefon, s katerim boste posneli kakšno fotografijo za spomin, in najpomembnejše, na vstopnico in dobro voljo. Za odlično vzdušje bodo, kot vsako leto, poskrbeli skakalci.

Planiški poleti v Ljubljani?

Kaj pa vsi tisti, ki vam letos do Planice ne bo uspelo priti? Bi se želeli preizkusiti v virtualnih poletih na planiški letalnici kar na trdnih tleh? Preko tehnologije očal Oculus Rift lahko letenje, hitrost in adrenalin doživite ta vikend (21. in 22. marca) v ljubljanskem Cityparku. Se boste preizkusili in skušali postaviti rekord?

 

Deli povezavo na:
Share on Google+